Lokal forvaltning av Lyngenfjorden

Av Malvin Nygård, Storfjord Arbeiderparti

Styringsgruppa for kystsoneplanen for Lyngenfjorden bør derfor se grundig på denne muligheten, og drøfte muligheten for å fremme ett slikt krav overfor Fiskeridirektoratet og Fiskeridepartementet.
Kystsoneplanen har nå en stor mulighet for å være nytenkende og dermed skape grunnlag for lokal forvaltning av alle maritime fjordressurser.

En slik forvaltning foretatt av lokale kommunale myndigheter er ikke blitt utprøvd tidligere, og det er derfor en unik mulighet for å starte ett pionerprosjekt for å utprøve en slik modell – i første omgang for 5 år.
Fordelen er at lokal kunnskap, og nærhet til forvaltningen, er at dette vil gi en mulighet for rask respons med hensyn til forvaltningstiltak, reguleringer, tillatelser oa. Aktørene slipper lang ventetid og kostbare utredninger før tiltak, investeringer oa iverksettes.

Det må fortsatt foregå et samarbeid med Havforskningsinstituttet, Kystvakt o.a. sentrale instanser.

Havforskningsinstituttet bør samtidig starte et forskningsprosjekt der man foretar en sammenligning av avkastning, næringsvirksomhet, forurensing mv, før og etter at lokal forvaltning iverksettes.

Lokal forvaltning trer inn i Statens rolle med den samme myndighet som Staten har i dag.

Det oppnevnes et lokalt styre med representanter fra de berørte kommuner og staten.

Dagens planleggingsregime som et fellesprosjekt mellom kommunene i Lyngenfjorden, videreføres med egen prosjektleder, som går inn i arbeidet med å videreføre kystsoneplanen inn i ett forvaltningsregime.

Storfjord Arbeiderparti krever derfor:
1. Staten avgir forvaltningsmyndighet som et pionerprosjekt, til de kommunene som omkranser Lyngenfjorden. I første omgang for 5 år. Forvaltningsmyndigheten skal omfatte alle godkjennelser, tillatelser og restriksjoner som staten er gitt myndighet til i dagens og i framtidig lovverk.

2. Kommunestyrene og staten oppnevner et forvaltningsstyre med samme myndighetområde som statlige organer har har i dag.

3. Prosjekteleder ansettes og finansieres i ett samarbeide mellom staten og kommunene

4. Havforskingsinstituttet iverksetter samtidig et forskningsprosjekt for å foreta en sammenligning av situasjonen i fjorden før og etter at lokal forvaltning innføres.

Denne sammenligningen bør omfatte effektivitet på saksgang, forurensing, næringsaktiviteten.