Turen til Levi
Av Tone F. seppola
Viser til oppslag i iStorfjord der det stilles spørsmål om det er fornuftig at næringsutvalget reiser på studietur på slutten av perioden av de sittende politikere.
![]() |
Tone F. Seppola. |
Som leder av Storfjord næringsforening er jeg en av representantene i næringsutvalget. (I utvalget er det 5 politikere og næringssjefen, og jordbrukssjefen. )
Jeg har forståelse for at man stiller spørsmål med reiser som gjøres på slutten av "politiske tidsepoker". Det virker som man kan vil finne begrensinger og argumenter for at aktivitet skal innstilles, og utvikling skal settes på vent.
Dersom næringsutvalget hadde vært en privat bedrift ville ikke "styret" eller daglig ledelse ha stoppet planleggingen for bedriftens utvikling fordi at man vet at det kommer inn nye ansatte om 7 måneder.
Planlegginga for drift og inntjening ville hatt første prioritet , og kanhende også ekstra spiss i en overgangsfase hvor man vet at det er nye som kommer. De skal ha opplæring og lære å bli kjent i bedriften. Erfarings kunnskap er etterhvert en stor og solid tyngde i et hver firma. Dette skiftet av ansatte kan man forestille seg " svekker" bedriften for en kort tid, inntil man har fått innsikt og forståelse for arbeidsplassen, og rutiner. Slik tenker jeg overgangen fra en politisk periode til en ny politisk periode kan være . Når vi i tillegg vet at kommunestyrerepresentantene ikke er heltidspolitikere tror jeg tiden i overgangsfasen kan ta et stykke tid.
Som privatperson har også jeg vært på ferie i Finland og Levi. Jeg har nytt godt av ryddighet og oversiktlighet i forhold til det området jeg vil reise til. Et nummer, en nettadresse et bankkontonummer ! Det er enkelt å være turist da. Levi oppfattes generelt som en suksesshistorie, også hva booking angår.
Ikke minst trenger vi å lære å kunne juble for at naboen har leid ut alle sine senger, og har sendt de 5 som ikke fikk plass hos dem til meg !! For det er det de gjør i Levi, i Østerrike, i Sveits i... ja der de har lykkes kanskje...
Det er kjent at Storfjord kommune, sammen med Lyngen og Kåfjord, har satset på å få utviklet en felles reiselivsplan. Denne planen er nå inne i sluttfasen, og skal ut på høring etter 14. april.
Siden det er lagt inn betydelig med penger fra kommunene må man regne med at planen blir godkjent, etter eventuelle justeringer, i de ulike kommunestyrene.. før sommerferien?
Det betyr igjen at det skal planlegges videre hva denne planen skal utløse /bør utløse av satsinger fra fra kommunen, og næringslivet. Deri blant penger fra næringsutvalget.
Næringsutvalget deler ut penger for hvert kalenderår. Dette betyr, håper jeg, at når kommunen har inne et prosjekt på felles reiselivssatsing med to andre kommuner, vil dette være førende for hva næringsfondets middler i hovedsak bør brukes på.
Turen til Levi gjøres i forkant av godkjenning av reiselivsplanen nettopp for å kunne være i forkant av, og klar til oppfølging av planen når den blir vedtatt. Kanskje mange av tiltakene kan/bør/ skal settes igang allerede FØR nye kommunestyre medlemmer inntar plassene etter valget?
Turen til Levi har sikkert gitt noen ideer til hva man bør gjøre og ting som ikke er så lurt, de har delt "broderlig" av sin kunnskap og dette har gitt ytringer om økt samarbeid med oss som er så heldige å bo ved "Ishavet".
Populært kan en slik tur kalles nettverksbygging. Næringsutvalgets tur vil altså kunne gi muligheter for næring i Storfjord å knytte til seg oppdrag, samarbeidspartnere i Finland , og kunne bruke deres nettverk. I matematikkens verden ganges dette ut i potenser tror jeg, og det blir fort store tall... Dette har til syvende og sist ikke så mye å gjøre med hvem som drar, men at den nye kunnskapen forvaltes og videreføres.
Jeg tror ikke vi kan sette hele driften og planlegging av framtidige arbeidsoppgaver i Storfjord på "vent" når det gjeldere utvikling. Jeg tror derimot på engasjement og dristighet til å komme på møter der saker blir presentert og debattert fram for å kritisere initiativ til framdrift.
Ønsket er jo at det burde bli tradisjon med mere applaus for dristige planer og utradisjonell tenking i kommunen enn det vi ofte opplever nå.
Utfordringen med å bo i små kommuner som Storfjord, er at man bør være en aktiv "lytter og deltaker" dersom man vil påvirke det som skjer i positiv utvikling. Vi er ikke så mange, så fellesskap for felles vekst bør bli en holdning hos i kommunens innbyggere. Først da kan vi nå de "store hårete målene".
Så håper jeg riktig mange kommer på presentasjonen av reiselivsplanen den 14. april på Welcome in Lyngskroa hotel.
I tillegg til næringsaktørene håper jeg at de som står på listene til politiske parti finner veien som en forberedelse til dugnadsarbeid et de skal starte med om 7 måneder!!